Besparen door slimme verlichting: Hoe je geld én energie bespaart

Slimme verlichting wint steeds meer aan populariteit, en dat is niet voor niets. Het gebruik van slimme lampen in huis is niet alleen handig en futuristisch, maar kan je ook helpen flink te besparen op je energierekening. In deze uitgebreide gids leg ik je precies uit hoe je kunt besparen door slimme verlichting. Ik geef je ook een rekenvoorbeeld van wat je op jaarbasis kunt besparen door je traditionele lampen te vervangen door slimme verlichting. Verder bekijken we de voordelen van slimme verlichting op het gebied van veiligheid en comfort.

Wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting bestaat uit lampen die je kunt bedienen via een app op je smartphone of tablet, of met spraakbediening via slimme assistenten zoals Google Assistant, Amazon Alexa of Apple’s Siri. In plaats van een traditionele lichtschakelaar te gebruiken, kun je de slimme lampen dimmen, aan- of uitzetten en zelfs van kleur laten veranderen met een druk op de knop of met je stem.

Maar slimme verlichting gaat verder dan alleen gebruiksgemak. Het stelt je ook in staat om een verlichtingsschema in te stellen, bewegingssensoren te koppelen of de lampen op afstand te bedienen. Dit maakt het mogelijk om het energieverbruik te optimaliseren, en daar kun je flink op besparen.

Hoe kun je besparen met slimme verlichting?

De besparing met slimme verlichting komt voort uit verschillende factoren:

  • Efficiënt energieverbruik: Slimme lampen, zoals LED-lampen, verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele gloeilampen of halogeenlampen.
  • Automatisering en timers: Je kunt de verlichting automatiseren, bijvoorbeeld door lampen in te stellen om alleen aan te gaan wanneer je thuis bent, of uit te schakelen op vaste tijden. Dit voorkomt dat lampen onnodig blijven branden.
  • Dimbare functies: Slimme lampen zijn vaak dimbaar, waardoor je niet altijd de volle lichtsterkte gebruikt. Minder licht betekent ook minder energieverbruik.
  • Bediening op afstand: Vergeten om de lichten uit te doen? Geen probleem, je kunt ze vanaf elke locatie uitschakelen via je smartphone.

Rekenvoorbeeld: Wat kun je besparen met slimme verlichting?

Laten we eens naar de cijfers kijken. Stel dat je in huis 10 traditionele gloeilampen hebt van 60 watt, die gemiddeld 5 uur per dag aanstaan. Traditionele gloeilampen verbruiken veel meer energie dan slimme LED-lampen. Hier is een rekenvoorbeeld om te laten zien hoeveel je kunt besparen door over te stappen op slimme verlichting.

1. Verbruik van traditionele gloeilampen:

  • Vermogen per lamp: 60 watt
  • Aantal lampen: 10
  • Uren per dag: 5 uur
  • Verbruik per lamp per dag: 60 watt x 5 uur = 300 watt (0,3 kWh)
  • Verbruik per dag voor 10 lampen: 0,3 kWh x 10 lampen = 3 kWh
  • Verbruik per jaar (365 dagen): 3 kWh x 365 = 1.095 kWh

Gemiddelde energieprijs: €0,40 per kWh

Kosten voor 10 gloeilampen per jaar:
1.095 kWh x €0,40 = €438 per jaar

2. Verbruik van slimme LED-lampen:

Slimme LED-lampen verbruiken veel minder energie. Laten we uitgaan van een slimme LED-lamp die 10 watt verbruikt.

  • Vermogen per lamp: 10 watt
  • Aantal lampen: 10
  • Uren per dag: 5 uur
  • Verbruik per lamp per dag: 10 watt x 5 uur = 50 watt (0,05 kWh)
  • Verbruik per dag voor 10 lampen: 0,05 kWh x 10 lampen = 0,5 kWh
  • Verbruik per jaar (365 dagen): 0,5 kWh x 365 = 182,5 kWh

Kosten voor 10 slimme LED-lampen per jaar:
182,5 kWh x €0,40 = €73 per jaar

3. Besparing per jaar:

Verschil tussen traditionele gloeilampen en slimme LED-lampen:
€438 – €73 = €365 besparing per jaar.

Aanschafprijs van slimme verlichting

De aanschaf van slimme lampen is wel iets duurder dan traditionele gloeilampen. Een slimme LED-lamp kost gemiddeld tussen de €15 en €25, afhankelijk van het merk en de functies. Stel dat je 10 slimme lampen koopt à €20 per stuk, dan investeer je eenmalig €200. De besparing op je energierekening bedraagt echter €365 per jaar, wat betekent dat je je investering al binnen het eerste jaar terugverdient, en daarna jaarlijks blijft besparen.

De voordelen van slimme verlichting

Nu je weet hoeveel je kunt besparen door over te stappen op slimme verlichting, laten we eens kijken naar enkele andere voordelen van slimme lampen.

1. Automatisering en gemak

Een van de grootste voordelen van slimme verlichting is de mogelijkheid om alles te automatiseren. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de lichten automatisch aangaan bij zonsondergang en weer uitgaan op een bepaald tijdstip. Ook kun je scènes creëren, zoals “ontspanning” waarbij de lichten gedimd zijn, of “werk” met feller licht. Dit verhoogt het gebruiksgemak en zorgt ervoor dat je niet vergeet de lampen uit te schakelen.

2. Veiligheid

Slimme verlichting speelt een belangrijke rol in huisveiligheid. Door je lampen te automatiseren of op afstand te bedienen, kun je je huis verlichten wanneer je niet thuis bent. Dit kan potentiële inbrekers afschrikken, omdat het lijkt alsof er iemand aanwezig is. Ook kun je bewegingssensoren koppelen aan je slimme lampen, zodat de verlichting aangaat zodra er iemand in de buurt komt. Dit is handig voor buitenverlichting rondom je huis of voor donkere gangen binnen.

3. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Slimme LED-lampen verbruiken niet alleen minder energie, ze gaan ook veel langer mee dan traditionele gloeilampen. Een slimme LED-lamp kan tot wel 15.000 tot 25.000 branduren meegaan, terwijl een gloeilamp vaak al na 1.000 branduren vervangen moet worden. Dit betekent minder afval en een duurzamere keuze voor het milieu.

4. Dimbaar en aanpasbaar licht

Met slimme verlichting kun je eenvoudig de lichtintensiteit aanpassen, afhankelijk van de situatie. Dit is niet alleen praktisch, maar zorgt er ook voor dat je energie bespaart door lampen niet altijd op volle kracht te laten branden. Je kunt bijvoorbeeld een zachtere lichtstand gebruiken in de avonduren, wat ook beter is voor je ogen en helpt om tot rust te komen.

5. Integratie met slimme assistenten

Slimme lampen werken vaak samen met slimme assistenten zoals Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit. Dit betekent dat je je verlichting eenvoudig met je stem kunt bedienen. Zeg bijvoorbeeld “Hey Google, doe de lichten in de woonkamer uit” en het gebeurt meteen. Dit verhoogt het comfort en gemak in huis.

Slimme verlichting voor veiligheid

Een ander belangrijk aspect van slimme verlichting is de verbetering van de veiligheid in en rondom je huis. Hieronder beschrijf ik enkele slimme toepassingen van verlichting die bijdragen aan een veiliger huis.

1. Simulatie van aanwezigheid

Slimme verlichting kan helpen bij het simuleren van je aanwezigheid als je niet thuis bent. Dit kun je doen door een schema in te stellen dat de lampen op verschillende tijden aan- en uitzet, waardoor het lijkt alsof er iemand in huis is. Dit kan inbrekers afschrikken.

2. Bewegingssensoren

Door bewegingssensoren te koppelen aan je slimme lampen, kun je automatisch het licht laten aangaan als er beweging wordt gedetecteerd. Dit is ideaal voor buitenverlichting, bijvoorbeeld bij de voordeur of in de tuin. Het schrikt niet alleen inbrekers af, maar zorgt ook voor veiligheid wanneer je ’s avonds thuiskomt en de verlichting je pad verlicht.

3. Slimme verlichting en alarmen

Sommige slimme verlichtingssystemen kunnen worden geïntegreerd met beveiligingssystemen. Als er een inbraak wordt gedetecteerd, kunnen de lampen automatisch aangaan of knipperen, wat extra aandacht trekt en inbrekers kan afschrikken.

Veelgestelde vragen over slimme verlichting

Is slimme verlichting moeilijk te installeren?

Nee, slimme verlichting is heel eenvoudig te installeren. De meeste slimme lampen kunnen direct in een standaard fitting worden gedraaid, net zoals je dat met een gewone lamp zou doen. Vervolgens verbind je de lamp met je wifi-netwerk via een app op je smartphone.

Moet ik al mijn lampen in huis vervangen?

Nee, je kunt ervoor kiezen om slimme lampen alleen in de belangrijkste ruimtes te installeren, zoals de woonkamer of slaapkamer. Op die manier profiteer je al van de voordelen van slimme verlichting zonder dat je meteen je hele huis hoeft te voorzien van nieuwe lampen.

Hoeveel energie bespaar ik met slimme verlichting?

Zoals eerder besproken, kun je tot wel €365 per jaar besparen door je traditionele gloeilampen te vervangen door slimme LED-lampen. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van hoeveel lampen je vervangt en hoeveel je de lampen gebruikt.

Conclusie: Besparen door slimme verlichting

Slimme verlichting is niet alleen een gemakkelijke manier om je huis slimmer en comfortabeler te maken, maar het biedt ook aanzienlijke financiële voordelen. Door over te stappen op slimme verlichting kun je je energieverbruik optimaliseren, wat resulteert in lagere energiekosten en een duurzamer huishouden. Daarnaast draagt slimme verlichting bij aan de veiligheid van je woning door automatisering en de mogelijkheid om lampen op afstand te bedienen.

Met een eenmalige investering in slimme LED-lampen verdien je je geld snel terug dankzij de energiebesparing. Of je nu wilt besparen op je energierekening, je huis veiliger wilt maken of gewoon meer gemak wilt ervaren, slimme verlichting is een slimme keuze voor elk huishouden.

Wil je besparen door slimme verlichting? Begin vandaag nog met het vervangen van je lampen en geniet van de voordelen!

Scroll naar boven