Kerst

De mooiste tijd van het jaar!

The Most Wonderful Time of the Year!

Voor velen is Kerst de mooiste tijd van het jaar. Het is buiten al vroeg donker en het is vaak koud en guur. Binnen gaat de verwarming al snel een paar graden omhoog en de lampen die aangaan verhogen de sfeer in huis. Hoe fijn is het om gezellig met je familie bij elkaar te zijn? December staat altijd bol van de feestelijke gelegenheden. Velen vieren het Sinterklaasfeest met kado’s en suprises. 
Vanaf 6 december is de Kerstsfeer al in veel huizen te vinden. De kerstboom wordt aangeschaft en opgetuigd. En de rest van de feestelijke decoraties worden van zolder gehaald en krijgt ergens een plaatsje. 

De gezelligheid in huis wordt helemaal compleet wanneer de kaarsjes aangaan en er ook nog cadeautjes onder de kerstboom liggen.

vrouw in kerstsfeer

Wat is Kerst nu eigenlijk?

Veel mensen kennen Kerst van de kerstboom, kerststal of andere kerstversiering. Maar Kerst is een feest dat wereldwijd jaarlijks altijd op 25 en in sommige landen ook op 26 december gevierd wordt. Van oorsprong is Kerst een christelijk feest waarbij gevierd wordt dat Jezus Christus geboren is. Jezus Christus wordt door Christenen gezien als de Zoon van God. Jezus Christus zou naar de aarde zijn gekomen om mensen te verlossen van hun daden en zonden. 

Tegenwoordig is Kerst een feestelijke traditie waarbij families of vrienden gezellig bij elkaar komen om lekker en uitgebreid te tafelen. Daarnaast worden er veel spelletjes gespeeld en worden er kerstcadeautjes aan elkaar gegeven. Kerst is voor velen daarom een feest van gezelligheid en warmte. Een feest waarbij je huis feestelijk versierd is, waar de gezellige lichtjes branden en waarbij je heerlijk (en vaak héél veel) kunt eten.

Waarom geven we elkaar cadeaus met Kerst?

Mogelijk is het geven van kerstcadeaus direct ontstaan vanuit de christelijke traditie. De 3 wijzen welke uit het Oosten kwamen namen geschenken mee voor de geboorte van Jezus Christus. De drie Koningen namen Wierook, Mirre en Goud mee. Mogelijk hebben de christenen deze traditie overgenomen om rondom de geboortedag van Jezus Christus elkaar cadeautjes te geven. 

De meest directe invloed van het geven van kerstcadeaus lijkt toch direct af te stammen van de Nederlandse traditie Sinterklaas

Sint Nicolaas was in de middeleeuwen een van de bekendste heiligen. Op de dag van Sint Nicolaas werden er cadeautjes uitgedeeld.

De Amerikanen hebben deze traditie lang geleden overgenomen en het figuur Sint Nicolaas (later Santa Claus) geïntroduceerd. Vanaf ongeveer de 19e eeuw zag Santa Claus het levenslicht op de Amerikaanse kerstfeesten.

Vanaf dat moment is Santa Claus over de hele wereld populair geworden en werden er met Kerst cadeautjes uitgedeeld. Deze kersttraditie is inmiddels niet meer weg te denken uit ons land en daarom zijn de cadeautjes ook rondom Kerst niet aan te slepen.

Wat voor soort Kerst cadeaus geven we elkaar?

Voor iedereen is er wel een ideaal Kerst cadeau te vinden. Of je nu van gadgets houdt, een lekkere parfum of een goede fles wijn. Of hou je meer van een dagje weg, een nieuwe pyjama of een goede whisky? Wil je wat meer uitgeven en ga je voor een tablet, nieuwe smartphone of misschien wel een smart-tv? Of ben je een gamer en kies je dan liever een nieuwe game console met de allernieuwste games?

Ook de bordspellen zijn en blijven favoriet voor onder de kerstboom. Net zoals een cadeau om lekker warm te blijven zoals een heerlijke deken of warme sloffen.

Wat voor cadeau je ook kiest om te vragen of te geven je kunt echt alle kanten uit. Voor ieder budget is er altijd een leuk Kerst cadeau te vinden.