Oud & Nieuw

De allerbeste wensen voor het nieuwe Jaar!

Waar komt Oud en Nieuw vandaan?

Al heel lang geleden, nog voordat Jezus Christus geboren was, was Julius Caesar heerser van het Romeinse Rijk. In het jaar 46  voor Christus vond Julius Caesar dat 1 januari voortaan het begin zou moeten zijn van het Nieuwe Jaar. Daarvoor werd als nieuw begin van het jaar de (toen nog wisselende) dag dat de lente begon aangehouden. Vanaf het moment dat Julius Ceasar 1 januari vaststelde als begin van het Nieuwe Jaar is dit door de Westerse wereld aangehouden als jaartelling. In vele andere culturen worden er andere jaartellingen aangehouden en wordt Nieuwjaarsdag dan ook op andere dagen gevierd.

1 januari wordt in de Westerse Wereld gevierd als Nieuwjaarsdag. De dag voorafgaand aan Nieuwjaarsdag wordt daarom Oudjaarsdag of Oudjaarsavond genoemd.

Op Oudjaarsavond komen families en vrienden bijeen om het afgelopen jaar af te sluiten. Om middernacht wordt het Nieuwe Jaar ingeluid en wenst men elkaar veel geluk en gezondheid voor het Nieuwe Jaar. Vaak wordt er hierbij geproost met champagne. Steeds vaker wordt hier ook een non-alcoholisch alternatief voor gebruikt.

Veel mensen denken dat Oud en Nieuw iets te maken heeft met de geboorte van Jezus Christus. Het feest dat wij vieren met Kerst. Dat is dus niet waar!

Tradities met Oud en Nieuw!

In Nederland kennen we de volgende tradities met Oud en Nieuw:

Er worden op Oudjaarsavond bordspelletjes gespeeld en worden er oliebollen gegeten.

Op tv wordt er gekeken naar de Oudejaarsconference en denken we terug aan wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd.

Om middernacht, de nacht van 31 december op 1 januari, proosten we op het Nieuwe Jaar met champagne. Daarna gaan we met zijn allen naar buiten waar vuurwerk afgestoken wordt. Steeds vaker gaat het erover om een algemeen en jaarlijks terugkerend vuurwerkverbod af te kondigen. Voor veel mensen is het afsteken van vuurwerk hét hoogtepunt van het jaar en dé manier om het Oude Jaar af te sluiten en het Nieuwe Jaar in te luiden. Ieder land kent zijn eigen tradities met Oud en Nieuw

Op Nieuwjaarsdag wordt er op vele plaatsen een Nieuwjaarsduik georganiseerd. De meest bekende van ons land is de Nieuwjaarsduik in Scheveningen.

Daarnaast worden er veel Nieuwjaarsborrels gegeven. Deze borrels worden vaak op 1 januari al gegeven maar vaak worden ze ook later in januari nog gehouden.

Oud en Nieuw champagneglazen en klok